0%
Állapotjelző bezárása

XIII. János pápa humora

1. Rögtön a megválasztása után visszavonult, hogy felvegye Róma püspökének hófehér reverendáját, ahogyan azt a hagyomány megköveteli. Igen ám, de az előre elkészített három reverenda egyike sem volt jó a méretére. Mindenki roppantul zavarban volt, az új pápa viszont mosolyogva így szólt: „Már látom, hogy a szabók nem engem akartak pápának!”

2. Egy kórházlátogatás alkalmával megkérdezte egy kisfiútól, mi szeretne lenni, ha felnő. A gyerek azt felelte: vagy rendőr vagy pápa. „A helyedben a rendőrséget választanám – mondta a Szentatya. – Pápa akárkiből lehet, nézz csak rám!”

3. „Éjjelente gyakran felébredek, eltöprengek a világ súlyos problémáin, és elhatározom, hogy mindezt el kell mondanom a pápának. Aztán másnap, mikor felébredek, rájövök, hogy én vagyok a pápa.”

4. Amikor egy riporter megkérdezte, hányan dolgoznak a Vatikánban, János pápa állítólag így felelt: „Nagyjából a fele.”

5. Egy bíboros nehezményezte, hogy a vatikáni fizetésemelés után az egyik alkalmazott ugyanannyit keres, mint a bíboros. A pápa azt mondta: „Annak az alkalmazottnak tíz gyereke van, remélem, a bíborosnak nincsen.”

6. Egy este a barátját látogatta meg a Szentlélek Kórházban. A nővér, aki ajtót nyitott, így mutatkozott be: „Szentatyám, a Szentlélek főnöknője vagyok.” A pápa így felelt: „De jó magának! Remek állás! Én csak ‘Isten szolgáinak szolgája’ vagyok.”

7. Röviddel pápává választása után Róma utcáin sétált. Egy pár jött szembe, és ahogy elhaladtak egymás mellett, meghallotta, hogy a nő odasúgja a barátjának: „Jó ég, milyen kövér!” Utánuk fordulva megjegyezte: „Hölgyem, gondolom, tudja, hogy a konklávé nem kimondottan szépségverseny.”

8. Egyszer azt írta: „Három dolog viszi romlásba az embert: a nők, a szerencsejáték és a földművelés. Apám a legunalmasabbat választotta.”

9. Amikor már bíboros és velencei pátriárka volt, egyszer azt mondta a város egyik gazdag polgárának: „Egyetlen dolog van, ami kettőnket összeköt: a pénz. Önnek sok van, nekem semennyi. A különbség az, hogy engem egyáltalán nem is érdekel.”

10. Még velencei pátriárka volt, mikor egy újságíró megkérdezte tőle, milyen hivatást választana, ha újrakezdhetné az életét. Azt felelte: újságíró lenne. Majd derűsen hozzátette: „S most lássuk, meri-e azt mondani, hogy maga meg, ha újrakezdhetné, pátriárkának állna!”

11. Egy vatikáni tisztségviselő azt mondta a pápának: „teljességgel lehetetlen”, hogy 1963-ban megnyissák a II. Vatikáni Zsinatot. „Jó, akkor 1962-ben fogjuk megnyitni” – felelte. És meg is nyitotta.

12. Nagy hallgatóság előtt beszélt éppen, mikor elromlott a mikrofon. Idegeskedés helyett megjegyezte: „Semmi baj, úgysem mondtam semmi érdekfeszítőt.”

13. Egyszer apácák látogatását fogadta, akik Szent József nővéreiként mutatkoztak be neki, a pápa elismerően biccentett: „Ahhoz képest egész jól tartják magukat!”

+1. Mikor egy audiencián egyik látogatója kijelentette, ő katolikus, de nem gyakorló, a pápa mosolyogva rávágta: “én meg nudista vagyok, csak sose gyakorlom”.

facebook

Kreatív sarok ajánló

Az első világháború után nagy éhínség volt, s a híres orvos, Breitenbach professzor súlyosan megbetegedett. A betegségét csak súlyosbította, hogy lelkileg is elcsüggedt. Orvosai mindenféle kiegészítő étrendekről magyaráztak, de minden hiába, a végén már ők is tanácstalanok maradtak. Ezekben...

Ahol szeretet van, ott háromság van: aki szeret, akit szeretnek és a szeretet forrása.

Szent Ágoston

Erősítsem meg a szívemet sarokvasakkal,
pántokkal, mert akkor rakomány örömet
borítanak majd ide, ki ne dűljön a sarkából.
Tegyem tágassá a sátramat, hogy elférjen benne
minden hömpölygő találkozás és széles mozdulat.
Építsek erős gátakat a fejemben, mert olyan bitang
áradással...
Még több

Lectio Divina

Prédikációs segédanyagok

Katolikus Karitász

Magyar Liturgikus és Egyházzenei Intézet

Katolikus Pedagógiai Intézet

MKPK Caritas in Veritate Bizottsága

MKPK Családügyi Bizottsága

MKPK Ifjúsági Bizottsága

Lelkigyakorlatos házak