0%
Állapotjelző bezárása

Bemutatkozás

Köszöntő

Kedves Olvasó!

Isten hozott az Országos Lelkipásztori Intézet honlapján! Érezd otthon magad!

Az MKPK 2021. december 1-jével megválasztott az intézet vezetőjének. Köszönöm a főpásztorok bizalmát, Gáspár István atyának, az OLI előző igazgatójának pedig, az elmúlt tíz év lelkiismeretes munkáját, mellyel ez az intézet sokak pasztorális tevékenységét segítette. Bízom benne, hogy továbbra is egyfajta „hátország” lehet a lelkipásztorok és munkatársaik számára, ahonnan folyamatos munícióval láthatjuk el őket, illetve egyfajta „szerverként”, a hatékony eszközöket megoszthatjuk egymással. Ehhez mindenekelőtt útmutatást kérek a főpásztoroktól, de szeretném feltérképezni a lelkipásztorok körében azt is, hogy mely területeken tudna ez az intézet hatékony segítséget adni. Bízom benne, hogy ez a honlap és az OLI egyre inkább összhangba fogja hozni a keresletet és kínálatot, azaz áttekinthető és felhasználóbarát módon közkinccsé tehet minden olyan jól bevált lelkipásztori ötletet, módszert, amelyek segítségével az Egyház a mai kor kihívásai közepette leginkább képes a Jézus Krisztustól kapott missziós parancs teljesítésére: elvinni Isten Országa örömhírét minden emberhez.

A lelkipásztori tapasztalatok és eszközök megosztására az OLI szeretné az eddig is bevált továbbképzéseket, találkozókat, tematikus napokat offline vagy online módon megtartani, de a lehetőségekhez mérten szeretne olvasható, hallgatható, nézhető tartalmakat is készíteni és közzétenni az érdeklődők számára a lelkipásztorkodás különféle területeiről.

Az OLI nem birtokolja a bölcsek kövét, de szeretné közkinccsé tenni azt a sok bölcsességet, ami az elmúlt időkben fölhalmozódott. Legyen közös minden kincsünk, azaz minden olyan ötletet, amit mások is tudnának alkalmazni az egyes területeken, osszunk meg egymással! Ezeket szívesen fogadjuk ezen az űrlapon.

Azt kívánom, hogy az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson kapott lendülettel járjuk a világegyházzal együtt a szinódusi utat. A 2024-es püspöki szinódus pedig, a közös készületnek is köszönhetően, hozzon megújulást plébániáinkon, közösségeinkben és lelkipásztorkodásunk minden területén!

Szeretettel:

Dr. Fábry Kornél
igazgató

Küldetés

A II. Vatikáni Zsinat a püspöki karok feladatának jelöli meg, hogy hozzanak létre „célszerűen kiválogatott plébániákkal együttműködő lelkipásztori intézeteket” – elsősorban az új társadalmi körülmények miatt – a papság képzésére. Az Országos Lelkipásztori Intézetet (OLI) 1989 tavaszán hozta létre Paskai László bíboros, prímás. Az Intézet célja, hogy támogassa és megújítsa a hazai pasztorációt.

Lelkigyakorlatokat, továbbképző kurzusokat szervezünk. Évente megrendezzük az Országos Lelkipásztori-Teológiai Napokat a közösségi szemléletű lelkipásztorkodás szolgálatában.

Pasztorális háttéranyagok készítésével, megosztásával igyekszünk segíteni a lelkipásztorok munkáját.

Szervezzük és animáljuk a lelkiségi mozgalmak magyarországi felelőseinek rendszeres kapcsolattartását.

Mivel a lelkipásztorkodás nagyon sok területet felölel, ezért együttműködünk az MKPK különféle pasztorális intézményeivel.

Szeretnénk, ha intézményünk olyan hátországot tudna biztosítani a lelkipásztorok és munkatársaik számára, ahol együtt tudjuk építeni Isten Országát.

Munkatársak

Dr. Fábry Kornél

Igazgató

Telek Franciska

Irodavezető

Bors Katalin

Asszisztens, irodai munkatárs

Lectio Divina

Prédikációs segédanyagok

Katolikus Karitász

Magyar Liturgikus és Egyházzenei Intézet

Katolikus Pedagógiai Intézet

MKPK Caritas in Veritate Bizottsága

MKPK Családügyi Bizottsága

MKPK Ifjúsági Bizottsága

Lelkigyakorlatos házak