0%
Állapotjelző bezárása

Mindenszentek buli

jelmezek, helyszín, étel-ital, játékok a gyerekeknek

az egyéni felkészülésen kívül 3 ember elég a szervezéshez

Mindenszentek ünnepének, az Egyház egyetemességének és az egyes szenteknek a megismerése

Mindenszentek beöltözős buli

Célok:
– Azért, hogy a gyerekek ki tudják választani, hogy kinek szeretnének beöltözni, a családok elkezdenek ismerkedni a szentek életével. Miután kiválasztottak egyet, aki a gyermeknek/gyerekeknek tetszik, azokat a szenteket nyilván jobban meg fogják ismerni azért, hogy el tudják készíteni a „ruháját” és tudják, hogy ki volt és mit csinált.
Így évek alatt a szentek egy egész listáját tudják megismerni a gyerekek teljesen játékosan, de mélyrehatóan.
Beépülnek az imaéletükbe és a gondolkodásukba.
– Nagyon különböző szenteket fognak választani az egészen pici lányok (pl. Árpád-házi Szent Erzsébet rózsával és kis koronával, szép ruhában) és a nagy kamasz fiúk (pl. kínai mártírok, Szent Sebestyén stb.). Így egy ilyen összejövetelen egészen kézzelfoghatóan fogjuk megtapasztalni az Egyház egyetemességét és hogy Isten a legkülönbözőbb élethelyzetben lévő embereket ugyanúgy életszentségre hívja.
– Magyarországon mindenszentek ünnepe összemosódott halottak napjával vagy teljesen háttérbe is került, esetleg a gyakorlatban el is tűnt. Egy ilyen külön kiemelt ünnepség segít, hogy megéljük a szentek iránt, a hősiességük iránt való tiszteletünket, örömünket, hálánkat Isten felé, hogy ilyen példaképeket állít elénk és hogy ők már a Mennyben járhatnak közben értünk.

Az ünnepet (mi) a plébánián tartjuk. A gyerekek évente választanak védőszenteket az ünnepre, akiknek a nemzetise (idén kínai, olasz, magyar és zsidó) fogja meghatározni az ételeket és italokat, ismét kiemelve és jobban megélve az Egyház egyetemességét és sokszínűségét. Továbbá, ez egy külön csavart és érdekességet ad az egészhez, hogy minden évben más ételeket lehet kipróbálni. A buli batyus alapon történik és délután 4 órától van kapunyitás, hogy a pici gyerekek is részt tudjanak venni rajta.

A dekorációt is jó, ha a fenti gondolatok inspirálják. Idén pl.: „Üdv a Mennyben!” feliratot fogunk kirakni a bejárati ajtóval szemben és papírból angyalokat lógatunk fel, a bejárati ajtót is feldíszítjük felhőkkel és angyalokkal. Ha van erre vállalkozó férfi, külön kreatív ötlet, ha egy „Szent Péter” kiáll kulcsokkal az ajtó elé és ő fogadja a betérni vágyókat – esetleg valami jó kérdéssel és egy pohár aperitiffel a felnőtteknek, tombolajeggyel a gyerekeknek. Fehér-arany lufik. Papír angyalok fluoreszkáló festékkel lefestve az esti „angyal kereséshez”.

A termet/plébániát érdemes úgy átalakítani, hogy nagy teret hagyjunk a gyerekeknek játszani, táncolni, jönni-menni, de pl. a sarkokban alakítsunk ki leülős helyeket a felnőtteknek, akár egy kis elvonulós lehetőséget egy-egy mélyebb beszélgetéshez. Mi minden „beépített lehetőséget” átalakítunk asztallá pl. széles ablakpárkányok, nem mozdítható komód stb. Inkább, mint a gála vacsoráknál a kis asztalok ezek szolgáljanak asztalként kis mécsessel, terítővel és minél kevesebb nagy bútor/asztal legyen a teremben, hogy legyen tér a gyerekeknek.

Játékok:
– A szentek bemutatása: A gyerekek egyesével kiállnak és mondanak 3 mondatot „magukról” és ez alapján kell kitalálni, hogy kik ők. Ezt tovább lehet csavarni, hogy több csapatra osztjuk őket és 1 percig a saját csapata találja ki, 1 perc után már a másik csapat is rabolhat.
– Szentszék foglaló: székfoglaló csak egy extra „Szent székkel”. Aki az utolsó kört megnyeri, az lehet az első Péter a következő játékban.
– Készítsünk egy mitrát (püspöksüveget) vagy vigyünk egy pásztorbotot és válasszunk ki egy gyereket. Ő lesz Szent Péter és a többi, előtte álló gyereknek utasítást kell adnia így: Péter mondja, fogd meg az orrod! Péter mondja, guggolj le! stb. A játék lényege, hogy néha ne mondja az elejére, hogy „Péter mondja” és aki ilyenkor is teljesíti az utasítást, az kiesik. Aki így a legvégén marad, az lesz a „következő pápa”. (Angol „Simon says” játék.)
– Kvíz: Szentírás alapján, kiválasztunk ószövetségi, újszövetségi alakokat és/vagy más szenteket, elmondunk róluk 1-2 jellemzőt és ki kell találni, hogy ki az. Csapatokban is lehet játszani.
– Piciknek gyereksarok, szentes színezők.
– Nagyon tetszett a gyerekeknek: vettünk a sötétben világítós karkötőket és amikor besötétedett felvették, táncoltak, fogócskáztak, elbújtak.

Forrás: Kaposfüredi Szent Őrangyalok Plébánia

Jó gyakorlat ajánló

A Nyitott Templomok Napjának célja, hogy a lelkipásztor és a hívek közösen missziós programokat szervezzenek. A betérők ismerkedjenek a plébánia életével, közösségeivel, kapjanak bátorítást és meghívást egy újabb találkozásra.

Még több

Lectio Divina

Prédikációs segédanyagok

Katolikus Karitász

Magyar Liturgikus és Egyházzenei Intézet

Katolikus Pedagógiai Intézet

MKPK Caritas in Veritate Bizottsága

MKPK Családügyi Bizottsága

MKPK Ifjúsági Bizottsága

Lelkigyakorlatos házak