0%
Állapotjelző bezárása

Kivirágzó töviskorona

Kinyomtatott A4-es lapok, töviskorona

egy civil munkatárs

A gyerekek nagyböjti jócselekedetekre való meghívása, liturgiába való bevonása

A nagyböjt során meghívjuk a gyerekeket, hogy hálából Jézus értünk vállalt kereszthalála és feltámadása iránt naponta tegyenek jót valakivel, vagy imádkozzanak, vagy mondjanak le valamiről.

Előkészületek

Ha még nincs a templomban töviskorona, akkor szerezzünk be egyet. Természetjáró hívek közül biztosan akad valaki, aki szívesen készít egyet.

Nagyböjt első vasárnapja előtt nyomtassunk ki fele annyi A4-es lapot (ld. letölthető anyagok), mint ahány gyerek van a miséken, majd vágjuk ketté, hogy A5-ös méretű lapokat nyerjünk, mindegyiken 5-5 virággal.

A töviskoronát helyezzük az oltárra vagy jól látható helyre a hamvazószerdai mise előtt.

Nagyböjt 1. vasárnapján

Készítsük elő a fénymásolt virágos lapokat. A szentmise végén hirdessük ki, hogy minden gyereket szeretnénk meghívni egy közös útra, mégpedig az életszentség útjára nagyböjtben. Ezzel köszönjük meg vagy fejezzük ki hálánkat Jézus iránt az ő szeretetéért. Aki szeretne bekapcsolódni, annak a következőket kell tennie:

  • Vigyen a virágos lapokból egyet most a mise végén!
  • A héten minden este színezzen ki egy-egy szirmot, ha sikerült valami jót tennie, lemondania, vagy imádkozni valakiért!
  • Ha mind a 7 szirmot kiszínezte, akkor a virág közepét is kiszínezheti.
  • Vágja ki a virágot, és hozza el a következő vasárnapi misére!
  • A mise előtt, vagy ha a papnak úgy jobban megfelel, akkor felajánláskor hozza ki a virágot és tűzze rá a töviskoronára, hogy húsvétra virágba boruljon Krisztus töviskoronája, hálából azért, amit Jézus értünk tett.

Ezután osszuk ki a gyerekeknek a lapokat.

Nagyböjt vasárnapjain

A nagyböjt 2. vasárnapjától minden vasárnap a gyerekek visszahozzák a virágokat, a mise előtt vagy a felajánláskor rátűzik a töviskoronára. Így húsvétra a töviskorona „kivirágzik” a hála virágaival. Itt egy hitoktató vagy felnőtt segíthet, nehogy valaki megsértse az ujját a tövisektől.

A felajánláskor való kivitelnek kettős előnye van: kifejezik evvel az ő felajánlásukat (jótettek, ima, lemondás), és egy kis mozgási lehetőséget is ad a gyerekeknek a hosszabb ülés után, ami megkönnyíti számukra a szentmisébe való bekapcsolódást, odafigyelést.

Letölthető anyagok

viragok_a4

Jó gyakorlat ajánló

Szervező csapat: felszentelt pap (ha lehetséges), kurzusvezető, előadók (ha nem az előre felvett videóanyagot használjátok), kiscsoportvezetők, logisztikai felelős(ök)

Megtalálni a helyes egyensúlyt a hit, a munka, a család és a társadalmi élet között. Megtanulni, hogyan éljük a kereszténységünket a mindennapokban.

Zakeus kurzus könyv

Még több

Lectio Divina

Prédikációs segédanyagok

Katolikus Karitász

Magyar Liturgikus és Egyházzenei Intézet

Katolikus Pedagógiai Intézet

MKPK Caritas in Veritate Bizottsága

MKPK Családügyi Bizottsága

MKPK Ifjúsági Bizottsága

Lelkigyakorlatos házak