Köszöntő

Kedves Olvasó!

Isten hozott az Országos Lelkipásztori Intézet honlapján! Érezd otthon magad!

Az MKPK 2021. december 1-jével megválasztott az intézet vezetőjének. Köszönöm a főpásztorok bizalmát, Gáspár István atyának, az OLI előző igazgatójának pedig, az elmúlt tíz év lelkiismeretes munkáját, mellyel ez az intézet sokak pasztorális tevékenységét segítette. Bízom benne, hogy továbbra is egyfajta „hátország” lehet a lelkipásztorok és munkatársaik számára, ahonnan folyamatos munícióval láthatjuk el őket, illetve egyfajta „szerverként”, a hatékony eszközöket megoszthatjuk egymással. Ehhez mindenekelőtt útmutatást kérek a főpásztoroktól, de szeretném feltérképezni a lelkipásztorok körében azt is, hogy mely területeken tudna ez az intézet hatékony segítséget adni. Bízom benne, hogy ez a honlap és az OLI egyre inkább összhangba fogja hozni a keresletet és kínálatot, azaz áttekinthető és felhasználóbarát módon közkinccsé tehet minden olyan jól bevált lelkipásztori ötletet, módszert, amelyek segítségével az Egyház a mai kor kihívásai közepette leginkább képes a Jézus Krisztustól kapott missziós parancs teljesítésére: elvinni Isten Országa örömhírét minden emberhez.

A lelkipásztori tapasztalatok és eszközök megosztására az OLI szeretné az eddig is bevált továbbképzéseket, találkozókat, tematikus napokat offline vagy online módon megtartani, de a lehetőségekhez mérten szeretne olvasható, hallgatható, nézhető tartalmakat is készíteni és közzétenni az érdeklődők számára a lelkipásztorkodás különféle területeiről.

Az OLI nem birtokolja a bölcsek kövét, de szeretné közkinccsé tenni azt a sok bölcsességet, ami az elmúlt időkben fölhalmozódott. Addig is, amíg kialakul e tapasztalat-megosztásnak a legjobb módja, kérem, hogy legyen közös minden kincsünk, azaz minden olyan ötletet, amit mások is tudnának alkalmazni az egyes területeken, osszunk meg egymással. Ezeket szívesen várjuk az oli@katolikus.hu címen!

Addig is javaslom a kincset rejtő oldalunk áttanulmányozását, ahol sok év anyagából régit és újat meríthetünk.

Azt kívánom, hogy az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson kapott lendülettel járjuk a világegyházzal együtt a szinódusi utat. A 2023-as püspöki szinódus pedig, a közös készületnek is köszönhetően, hozzon megújulást plébániáinkon, közösségeinkben és lelkipásztorkodásunk minden területén!

Szeretettel:

Dr. Fábry Kornél
igazgató